Inleiding blog geld en financiënInleiding blog geld en financiën


Over ons

Inleiding blog geld en financiën

Dag lezer, van harte welkom! Deze blog is opgezet om particulieren nuttige informatie te verschaffen over geld en financiën. Zowel de financiën van huishoudens als die van het rijk of een combinatie van deze twee zullen aan bod komen. Wat is nu bijvoorbeeld het spaaroverschot dat het CBS berekent en wat zegt het over de economie? Op welke online platforms kun je veilig beleggen? Van welke belastingvoordelen moet je op de hoogte zijn? Naast tips die handig zijn voor alle Nederlandse huishoudens zal er op deze blog ook opmerkelijk nieuws uit de financiële wereld gedeeld worden. Voor de hand liggende thema’s zijn Wall Street, The City en de altijd interessante AEX.

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Incassobureau's en debiteuren
29 juni 2017

Een incassobureau kent meerdere aspecten. Incasso

De salarisadministratie van een bedrijf
18 mei 2017

De salarisadministratie van een bedrijf. Wat kun j

Tags

De salarisadministratie van een bedrijf

De salarisadministratie van een bedrijf. Wat kun je daar nou eigenlijk van leren? 


Wat je kunt leren

De salarisadministratie bestaat uit ontzettend veel verschillende aspecten en kan een hele troef zijn voor ondernemers om te overzien en bij te houden. Daarom kiezen veel ondernemers er voor om de salarisadministratie uit te besteden aan een bureau. Maar de meeste bureaus die je zult vinden op Google verkopen zichzelf door: "4,50 per loonstrook!" of "6,95 per loonstrook plus personeelsadvies!". Maar de salarisadministratie van een bedrijf omvat veel meer dan enkel de loonstrookjes. 


Waar bestaan de loonstrookjes uit?

Een overzichtelijk loonstrookje maakt het zo makkelijk mogelijk van de werknemer om in één keer zijn salaris van die maand te zien. Hoewel er verschillende opmaken van loonstrookjes zijn, gelden de volgende regels: het brutoloon en waaruit dit brutoloon is opgebouwd. Tevens staat op het loonstrookje de wettelijke minimumloon en de minimum vakantiebijslag, de algemene gegevens van de werknemer en de werkgever, de periode en het aantal gewerkte uren. Maar wat staat er nog meer in de administratie? 


Administratie

De Overheid helpt u met het opstellen van de (salaris) administratie. Een aangifte brief van loonheffingen, de beschikking voor de juiste sectorenpercentages en informatie over de premies van werknemersverzekeringen, zoals de beschikking met WhK. Voor meer informatie hierover kunt u eens kijken op de belastingdienst, zakelijk, Inhoud Handboek Loonheffingen 2017, Stappenplan en naar Stap 3: Loonadministratie aanleggen.


Ervaringen

Moet u de administratie nou zelf doen of laten uitbesteden? Voor het gemak hebben we een greep genomen uit ervaringsdeskundigen. Paul (pseudoniem): "de administratie heb ik vanaf begin af aan zelf gedaan. Ik ben gestructureerd en hou het overzicht. Hierdoor valt het werk best mee. Er is wel veel papierwerk, maar wanneer je kiest voor een digitale administratie moet je altijd een back-up maken zodat je nooit je papieren kwijtraakt." Vivian: "Helaas heb ik de administratie ook zelf moeten doen. Mijn partner en ik werken beiden fulltime en dit is een flinke last geworden waar aan moet worden gewerkt in onze vrije tijd. Wanneer je begint aan een onderneming heb je weinig of geen vrije tijd meer". 


Software en uitbesteden

Wilt u de administratie zelf doen, dan kunt u dit op de ouderwetse manier doen: papier en pen. Of u kunt een van de verscheidene software aankopen waarmee u met het gemak van de computer kunt werken. Uitbesteding kost zoals gezegd tussen de 4 en 7 euro per loonstrookje. Feit blijft dat u moet uitrekenen wat financieel het voordeligst is en wat voor uzelf het prettigst is.