Inleiding blog geld en financiënInleiding blog geld en financiën


Over ons

Inleiding blog geld en financiën

Dag lezer, van harte welkom! Deze blog is opgezet om particulieren nuttige informatie te verschaffen over geld en financiën. Zowel de financiën van huishoudens als die van het rijk of een combinatie van deze twee zullen aan bod komen. Wat is nu bijvoorbeeld het spaaroverschot dat het CBS berekent en wat zegt het over de economie? Op welke online platforms kun je veilig beleggen? Van welke belastingvoordelen moet je op de hoogte zijn? Naast tips die handig zijn voor alle Nederlandse huishoudens zal er op deze blog ook opmerkelijk nieuws uit de financiële wereld gedeeld worden. Voor de hand liggende thema’s zijn Wall Street, The City en de altijd interessante AEX.

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Incassobureau's en debiteuren
29 juni 2017

Een incassobureau kent meerdere aspecten. Incasso

De salarisadministratie van een bedrijf
18 mei 2017

De salarisadministratie van een bedrijf. Wat kun j

Tags

Incassobureau's en debiteuren

Een incassobureau kent meerdere aspecten.


Incassobureau

Op het internet kunt u snel alle incassobureau's met elkaar vergelijken. Demonitor.nl meldt dat er nogal wat negatieve ervaringen (25 april 2016) zijn met incassobureau's en dat het hierbij bijvoorbeeld gaat om het ontvangen van verkeerde facturen en onterechte facturen. Mensen kunnen in dat geval de brancheorganisatie NVI inschakelen. Er zijn verhalen van mensen die zijn geïntimideerd door incassobureaus, zelfs nádat de incasso's al waren voldaan. Er zijn dus fraudeurs binnen de branche omdat mensen misbruiken maken van mensen die niets begrijpen van incasso's en er snel vanaf willen. 


Positief

Op incassovergelijken.nl vindt u dat 50% van de incasso's binnen 1 maand worden voldaan. Als ondernemer is dat interessant. Daarnaast krijgt u, of een ondernemer, via de site veel offertes nadat een verzoek is ingediend. Dat is het voordeel van vergelijkingswebsites. Veel incassobureau hanteren een zogenaamd 'no cure no pay' beleid, waarbij de regel zou moeten zijn dat de ondernemer niet hoeft te betalen wanneer er geen resultaat behaalt is (crediteur betaalt niet), maar incassobureau's rekenen incassokosten voor het gehele proces, ongeacht of de betaling is voldaan of niet. Daar hoort de debiteur aan mee te betalen, maar van een kale kip kun je niet plukken. Check dus even de échte kosten!


Iedereen

Iedereen mag een incassobureau beginnen en daarom zijn er dus professionals en zogenaamde cowboys. Een bureau hoeft geen kennis en ervaring te hebben. Wel is het verstandig beoordelingen op het internet te checken. Let op bureaus die een slechte naam hebben, zij gaan namelijk met bedreigingen of geweld te werk. Er zijn meer dan 30 incassobedrijven, stelt business insider (www.businessinsider.nl) in een artikel op 22 augustus 2015. Ondertussen zijn dat er al meer, hoewel de ChristeUnie het aantal bureaus in datzelfde jaar wou reguleren. Of dat is gelukt moet u zelf nog even nagaan. Businessinsider stelt dat de NVI de enige brancheorganisatie is waarbij alle bedrijven een keurmerk hebben en een gedragscode hebben ondertekend. Wettelijke incassotarieven zijn hier van toepassingen en tevens zijn deze bedrijven aangesloten bij een klachteninstituut. Wanneer een incasso niet goed is behandeld of iets dergelijks kan eenieder daar terecht. 


Van Noordenne

Zij wijst erop dat incassobureau's wél kosten in rekening brengen voor het proces, ongeacht of de betaling van de klant is voldaan of niet. Mevrouw van Noordenne, bureaudirecteur van NVI, stelt dat wanneer de beminnelijke fase niks wordt (waarschuwingen e.d.) de dagvaarding van een deurwaarder al 75 euro kost (de tweede fase). Griffiekosten zijn al enkele honderden euro's. No cure no pay: opletten!